Advokatforbehold og fortrydelsesret

Hvordan fungerer et advokatforbehold?

Hvis ikke du har mulighed for at få gennemgået købsaftalen med en advokat, inden underskriften skal sættes, anbefales det at få indsat et advokatforbehold i købsaftalen. Dette sker ikke automatisk, så man skal selv sørge for at få det indskrevet i aftalen. Advokatforbeholdet giver mulighed for, at advokaten yderligere kan gennemgå andre vigtige dokumenter, selvom der er skrevet under på købsaftalen.  Når der er indskrevet et advokatforbehold i aftalen, har du mulighed for, inden for en hvis frist, at annullere aftalen uden nærmere begrundelse og uden at betale godtgørelse til sælgeren. Advokatforbeholdet giver også mulighed for at ændre i købsaftalens vilkår efter aftalens indgåelse, hvis sælger vil godkende ændringerne.

Hvis man fortryder købet og har indføjet et advokatforbehold, koster det dig altså ikke andet end din boligadvokats salær.

Eksempel på et advokatforbehold

Et advokatforbehold kan være formuleret således:

”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat godkender købsaftalen i dens helhed. Eventuelle indsigelser skal være ejendomsmægleren i hænde senest d. xx-xx-xxxx kl. xx.xx”

Fristen for at komme med indsigelser er typisk 3-5 hverdage. Man kan bede om en længere frist eller udsættelse, hvis det viser sig at være nødvendigt.

Fortrydelsesretten

Hvis både køber og sælger har skrevet under på købsaftalen, og der ikke er blevet indføjet et advokatforbehold, er det muligt at komme ud af aftalen ved at udnytte den lovbestemte fortrydelsesret.

Ulempen ved at udnytte denne fortrydelsesret er, at køber skal betale en godtgørelse til sælger på 1% af købesummen til sælger. Fristen for at udnytte fortrydelsesretten er seks hverdage, og man skal derfor have givet sælger besked om, at man fortryder købet og betale godtgørelsen, inden de seks hverdage er passeret.

Mere information